středa 7. srpna 2013

Gramofon Tesla NC470

Levný, jednoduchý a dostupný HiFi gramofon vhodný pro začátečníky s analogem. To je Tesla NC470.






Když jsem ještě nedávno s analogem začínal, byl pro mne tento model jasnou volbou. Je levný, a dá se vcelku jednoduše sehnat už kolem 700 kč a navíc má vcelku moderní a nadčasový vzhled. Pro seznámení s analogem, dle mého názoru, ideální záležitost.

Gramofon je navržen panem Jandou a původně byl vyráběn jako exportní výrobek pro firmu NAD pod označením NAD 5120 s plochým pertinaxovým raménkem. Ploché raménko se u nás ale neujalo a proto česká verze (pod označením Tesla NC470) disponuje trupkovým raménkem s olejovým tlumičem. Gramofon je tvořený černým plastovým soklem, kouřový plexisklem, raménkem a plovoucím (odpruženém) šasí. Díky své šířce 420mm zapadá výborně například k zesilovačům Pioneer. Konstrukce je opravdu geniálně jednoduchá, ale přitom vysoce funkční. NC470 nemá žádnou řídící elektroniku pro otáčky motoru, takže v porovnání s vyššími modely Tesly (NC440,450, MC600Q, MC400) je to spolehlivý a bezproblémový stroj. Z výroby je gramofon osazen magnetodynamickou přenoskou VM2102 nebo VM2103, a te je vyvedena z raménka rovnou do DIN pětikolíku a proto je nutné použít předzesilovač. Díky 1/2 palcovému uchycení přenosky není problém ji vyměnit za nějakou novější. Gramofon dále disponuje antiskatingem, tlumením raménka, přesným nastavením vyvážení přenosky a přepínačem otáček 33 a 45 ot/min.

Možná to vypadá že jenom chválím, ale tenhle gramofon má i své mouchy. Asi největším problémem je nízká hmotnost a pevnost soklu. Navíc gramofon má většinou už po těch letech vyschlý olej na tlumení raménka, který se špatně shání. Pokud gramo koupíte z druhé ruky často chybí šroubky antirezonátoru, takže si na to dejte při nákupu pozor.

Modifikace NC470:

1/ Úprava soklu:

Jak už jsem uváděl nahoře, sokl je lehký což není dobře. Dá se tomu ale pomoci. Gramofon stačí rozebrat a citlivě vyplnit modelínou. Já použil bílou uměleckou modelínu a vešlo se mi jí tam 3kg (někdo uvádí 2kg). Při vyplňování je potřeba dbát na to, aby se mohlo odpružené šasí volně pohybovat.   Já navíc udělal i místo kolem motorku, kvůli chazení. Modelínu jsem tvaroval nožem a plnil až po vrch + dodělal odlehčení na talíř, možná i proto jsem tam narval 3kg. Modelína se dá nacpat i do horního dílu soklo, jak je vidět na spodním obrázku. Opět dbejte na to, aby jste necpali modelínu tak kde budou součástky (kondenzátor, tlumivka a spínač) takže porovnávejte s dolním dílem. Hmotnost tímto stoupne z 5kg na 8kg. Investice je cca. 100-150 Kč, to není špatné, ne?



2/ Výměna DIN výstupu za cinch:

Pokud budete gramofon připojovat k nějakému modernějšímu zesilovači pravděpodobně narazíte na problém s 5ti kolíkem. Redukce v tomto případě není ideální řešení. 

Gramo stačí rozebrat, odpojíte původní šňůru, odpájíte kablíky z přenosky od vnitřního konektoru DIN5, vyvrtat díry pro cinche a napájet nové konektory. Dráty z přenosky naprosto v pohodě došáhnout až na konektory, ale pouze v případě že je umístíte co nejblíže raménka. Napojení drátků z přenosky je následovné:


červená - pravý kanál + (připojit na středový kolík červeného cinche)
zelená- pravý kanál zem (připojit na vnější kontakt červeného  cinche)
bílá -levý kanál +  (připojit na středový kolík bílého cinche)
modrá - levý kanál zem  (připojit na vnější kontakt bílého  cinche)

Dále je potřeba ještě vyvést samostatný drát pro zemnění. Propojíme tím všechny kovové části gramofonu (raménko, šasí) a vyvedeme drát ven. Ten je potřeba připojít na uzemnovací šroub na zesilovači.



3/ Výměna přenosky:

Největší vliv na konečný projev a kvalitu zvuku má přenoska. Původní přenosky Tesla VM2102 a 2103 nejsou špatné a díky malému přítlaku se nemusíte bát poničení své LP sbírky. Horší je ale to že nové jehly do těchto přenosek se už špatně shánějí. V případě pořízení nové přenosky, musíte dbát aby měla 1/2 palcové uchycení. Jako vhodnou volbu vidím například Audio-Technica AT95E, AT91 nebo Ortofon OMB5E,OMB10E (ta osobně mi ale neladí k headshellu),Goldring Elektra nebo Shure M44, M97. Lepší přenosky bych už osobně nedával, protože si myslím že dále už narazíte na limity samotného gramofonu. Já jsem na svém zvolil AT95E s eliptickým hrotem který je lepší pro starší desky. Po osazení přenosky je nutné nastavit znovu přítlak hrotu, antirezonátor (pomocí plastových šroubků) a antiskating pomocí návodu, který si můžete stáhnout úplně dole na stránce.


Na závěr bych měl ještě poslední radu. Pokud sháníte náhradní díly pro tento nebo i jiné gramofony Tesla obraťte se na p. Zatloukala z Litovle. Pan Zatloukal je bývalý zaměstnanec Tesly Litovel a disponuje nejen hromadou náhradních dílů, ale i velkým know-how. Já osobně od něj nakoupil řemínky, kabely do přenosky a šrouby antirezátoru a vždy byl velmi ochotný a poradil. Více na www.gramofony.wz.cz .

Návod Tesla NC470 (PDF) ke stažení ZDE




9 komentářů:

  1. DOBRY DEN SCHANIM GUMICKU K TALIRI ,MAJ JI UZ VYTAHANAU,ZVUK UZ ZACINA KOLISAT PORADTE PROSIM,S POZDRAVEM M,CHLUM BRNO,,EMAIL:m.múas@vplny.cz,,,,,dekuji

    OdpovědětVymazat
  2. DOBRY DEN SCHANIM GUMICKU K TALIRI ,MAJ JI UZ VYTAHANAU,ZVUK UZ ZACINA KOLISAT PORADTE PROSIM,S POZDRAVEM M,CHLUM BRNO,,EMAIL:m.múas@vplny.cz,,,,,dekuji

    OdpovědětVymazat
  3. Udajně pasuje toto (raději ověřte), ale obecně by se u AME měla dát řemička sehnat:
    http://www.ame.cz/remen-160-0-0-8-4-0-mm-plochy-_d157306_10699.aspx

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes som znova spojazdnil svoj 30 rokov starý NC470 (cinche ,zem, gumička). Vďaka za inšpiráciu. Ešte chcem vymeniť prenosku za AT91. Aké parametre ste nastavoval pre vašu AT95?

    OdpovědětVymazat
  5. A zde je možné koupit nové (originálně zabalené) ploché raménko NAD 5120:
    http://www.elfax.cz/d.R16180.ramenko-pro-nad-5120--ploche-------------------------------/

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, na k čemu přesně upevnit uzemnovací kabel? Děkuji za opověd, popř. na: Ondrej.Pesl@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Tiež hľadám túto gumičku. zatiaľ som nezohnal.Pošlite, poraďte.....Dík.

    OdpovědětVymazat
  8. https://www.ame.cz/remen-160-0-0-8-4-0-mm-plochy-_d157306_10699.aspx

    OdpovědětVymazat
  9. https://www.ame.cz/remen-160-0-0-8-4-0-mm-plochy-_d157306_10699.aspx

    OdpovědětVymazat